IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен в Киев: Европа ще остане на ваша страна

Украинският президент Володимир Зеленски поиска страната му да се присъедини към единния европейски пазар преди пълноправото членство в ЕС

21:05 | 15.09.22 г.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски се срещнаха в Киев. Снимка: EPA/БГНЕС
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски се срещнаха в Киев. Снимка: EPA/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че Украйна ще има подкрепата на Брюксел, „колкото е необходимо“, докато нашествието на Русия в Украйна навлиза в седмия си месец, предават световните агенции.

Тя каза това при посещение в Киев, първото откакто страната стана кандидат за членство в блока през юни.

„Никога няма да можем да достигнем жертвите, които украинците правят…, но можем да ви кажем, че европейските ви приятели са на ваша страна, колкото е необходимо“, заяви тя пред репортери по време на съвместна пресконференция с украинския лидер Володимир Зеленски.

Зеленски благодари на фон дер Лайен, която посещава Киев за трети път от началото на инвазията, за „личното ѝ присъствие в живота на нашата страна и личната ѝ подкрепа за Украйна“.

Украйна иска да се присъедини към единния европейски пазар преди решение за предоставяне на пълноправно членство в ЕС на Киев, допълни украинският президент.

„За нас неотложен въпрос е Украйна да се присъедини към единния пазар на ЕС, докато сме на път да получим статут на членство в съюза. Сигурен съм, че това ще се случи и ще бъде една от най-важните победи на страната ни“, отбеляза той.

Двамата лидери са обсъдили украинските енергийни съоръжения, които многократно бяха атакувани от руските сили, и европейската енергийна криза, след като Москва спря жизненоважни доставки.

“Трябва да си помагаме взаимно“ в енергийната сфера, каза Зеленски и допълни, че страната му е благодарна, че се е присъединила към европейските енергийни мрежи.

„Това е в интерес на всички – европейските страни могат да получават евтин ток от Украйна“, а „ние ще можем да получаваме пари за заплати и социални плащания в толкова трудни времена“, допълни той.

Фон дер Лайен потвърди също пакета от помощи за 5 млрд. евро за Украйна, предложен от Комисията в началото на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още